Gratis Verzending & Binnen 3 Werkdagen in Huis!

Negatieve effecten van schermtijd op de ontwikkeling van kinderen

Kinderen brengen heel wat uren per dag door op verschillende schermen. Denk hierbij aan telefoons, iPads, spelcomputers en laptops. Kinderen van 8 tot 12 jaar brengen gemiddeld 4 uur en 36 minuten per dag door op schermen. Kinderen van 12 tot 15 jaar brengen gemiddeld zelfs 6 uur en 40 minuten per dag door op schermen. In hoeverre is dit nog gezond voor de ontwikkeling van het kind?

Wat is acceptabel?

Hoeveel schermtijd goed en acceptabel is voor een kind, is natuurlijk per kind en per leeftijd verschillend. Er zijn richtlijnen opgesteld door Oudersvannu.nl. Op deze website worden artikelen aangeboden waarin tips voor ouders staan beschreven.
De richtlijnen voor maximale schermtijd per dag zijn als volgt:

Leeftijd kind

Schermtijd per dag

0 - 2 jaar

5 minuten

2 - 4 jaar

30 minuten

4 - 6 jaar

1 uur (4 x 15 minuten)

6 - 8 jaar

1 uur (2 x 30 minuten)

8 - 10 jaar

1,5 uur

10 - 12 jaar

2 uur

12 en ouder

3 uur

Bron: Oudersvannu.nl

Kinderen van 8 tot 12 jaar zijn gemiddeld 4 uur en 36 minuten per dag actief op schermen. Kinderen van 12 tot 15 jaar zijn gemiddeld zelfs 6 uur en 40 minuten per dag actief op schermen. Dit is ver boven de richtlijnen voor maximale schermtijd per dag.

Negatieve effecten van schermtijd

Te veel schermtijd kan negatieve effecten hebben voor de ontwikkeling van een kind. Denk hierbij aan verslaving, sociale binding, slaapproblemen, oogproblemen, motorische problemen, overgewicht en depressiviteit. Hieronder is per negatief effect kort beschreven hoe dit tot stand komt en wat voor gevolgen dit kan hebben voor een kind.

Verslaving
Veel apps worden specifiek ontwikkeld om zoveel mogelijk aandacht te krijgen van de gebruiker. Sociale media apps gebruiken daarvoor slimme trucs om in te spelen op de dopamine systemen in je hoofd. Kinderen merken zelf ook dat de telefoon verslavend is. Eén op de drie jongeren vindt zichzelf namelijk verslaafd aan sociale media. 

Sociale binding
Als een kind tijdens zijn ontwikkeling veel tijd spendeert achter een scherm is het logische gevolg dat er minder tijd gaat naar het contact met anderen in de ‘echte’ wereld. Hierdoor worden communicatieve vaardigheden minder ontwikkeld. Dit kan tot gevolg hebben dat kinderen minder goed sociale contacten kunnen leggen. 

Slaapproblemen
Kinderen die langer blootgesteld worden aan schermen hebben vaker een kortere slaapduur en ook vaker last van slaapproblemen. Door een verhoogde staat van alertheid kan schermgebruik de slaap verstoren. De duur van schermgebruik voor het slapen gaan kan ook direct ten koste gaan van de slaapduur. Daarnaast onderdrukt beeldschermgebruik de melatonineproductie in het lichaam. Melatonine zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Hierdoor weet het lichaam dat het nacht is en heeft behoefte om te gaan rusten. Zodra er melatonine in het bloed komt, worden we suf en vallen we in slaap. Veelvuldig beeldschermgebruik zorgt ervoor dat er minder melatonine wordt aangemaakt. Hierdoor hebben kinderen vaker last van slaapproblemen.
Slaapgebrek is van invloed op het functioneren van het lichaam. Hierdoor is slaapgebrek ook van invloed op ons concentratievermogen (schoolprestaties), onze stofwisseling (overgewicht) en stemming (somberheid of prikkelbaarheid).

Oogproblemen
Langdurig achter een beeldscherm zitten zorgt voor vermoeide, branderige, droge en tranende ogen. Ook kan dit leiden tot hoofdpijn, wazig- en dubbelzien.
Een ander veelbesproken onderwerp is bijziendheid. Een kind krijgt dit vooral door veel binnen te zitten, lezen en te kijken op beeldschermen. Bijziendheid kan later in het leven vaak leiden tot structurele afwijkingen van het netvlies en zelfs blind worden. Er wordt hierbij geadviseerd dat kinderen zich houden aan de ‘20-20-2 regel’: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken, plus 2 uur per dag naar buiten.

Motorische problemen en overgewicht
Doordat er meer tijd achter het scherm besteedt wordt, wordt er minder tijd besteedt aan fysieke activiteiten. Dit heeft tot gevolg dat de motorische ontwikkeling minder getraind wordt en er minder bewogen wordt. Het logische gevolg hiervan is dat er nu meer kinderen zijn met overgewicht. Uit studies blijkt ook: meer schermtijd = hoger BMI en minder bewegen.

Depressiviteit en angststoornissen
Het is je misschien ook niet ontgaan, er komt steeds meer onderzoek uit wat suggereert dat een verhoogde schermtijd een risicofactor is voor depressiviteit en angststoornissen. Onderzoek toonde aan dat kinderen die minstens zeven uur per dag voor schermen doorbrengen - wat een op de vijf tieners doet - meer dan twee keer zoveel kans hebben op depressie of angst dan kinderen die een uur per dag op schermen doorbrengen. 

We hopen dat deze blog je geholpen heeft.
Wil je meer weten of heb je nog vragen?
Laat een reactie achter of vul het contactformulier in!
We helpen graag.        

 

 

Laat een reactie achter

Gratis verzending
30 dagen bedenktijd
Binnen 3 werkdagen in huis